Hoe zet je koffie met het espressopotje?

Hoe zet je koffie met het espressopotje?

augustus 19, 2021 Uit Door Martijn

De espressopot is een veelgekozen zetmethode tijdens de zomer. Niet zo gek, het espressopotje leent zich namelijk uitstekend om mee te nemen op vakantie. Zo geniet jij als koffiegek of thuisbarista overal van jouw favoriete koffie.

Het espressopotje, de mokkapot, de mokam, de percolator (onterecht), er is geen andere koffiezetter met zoveel verschillende namen. Maar het espressopotje staat er voornamelijk om bekend een lekker kopje espresso te zetten.

Thuisbarista-Espressopot-01

Koffiezetten met het espressopotje

Kies bij het gebruik van een espressopotje voor een koffie die goed tot zijn recht komt bij deze zetmethode. Dit is bijvoorbeeld de Corleone, de Kopi Ketiara of de Van Het Huis Dark, maar experimenteer vooral met verschillende koffiesoorten om jouw favoriete smaak te ontdekken. Deze zetmethode levert krachtige espresso’s op waar je heerlijke mokkatonen in kunt herkennen. Vraag in onze speciaalzaak om de koffie te malen voor de espressopot of kies bij je bestelling voor de juiste maalgraad. Een te fijne maling gaat namelijk te gemakkelijk door de gaatjes van het filter.

Aan de slag

Vul het onderste gedeelte met koud water. In het espressopotje wordt het water onder hoge druk door de koffie geperst. Zorg er daarom voor dat het drukventiel niet onder water staat, anders ploft hij uit elkaar.

Plaats het kleine compartiment tussen de bovenste en de onderste helft, en vul deze met koffie. Druk de koffie niet aan! Schroef de bovenste helft er goed op vast en zet het espressopotje op een laag vuur op het fornuis. Zodra je geborrel hoort, haal je hem er direct af; je wilt namelijk niet dat de koffie gaat koken. Schenk de koffie uit in een (voorverwarmd) kopje en geniet van jouw favoriete koffie.