Worden Japanse tuindecoraties de nieuwe trend?

Worden Japanse tuindecoraties de nieuwe trend?

juni 11, 2021 Uit Door Martijn

Net als op woongebied geldt voor tuinen eveneens dat er zich trends voordoen. Een van de huidige en naar verwachting een trend met toenemende populariteit is de Japanse tuin. Een Japanse tuin kenmerkt zich door verschillende elementen, zoals een mooi aangelegde vijver. Er zijn allerlei vijverbenodigdheden verkrijgbaar om de vijver in een Japanse stijl aan te leggen. Uiteraard is er ook alle ruimte om met Japanse tuindecoraties de tuin verder op een unieke manier vorm te geven.

Waterelement
Een waterelement is een van de typische kenmerken die deel uitmaakt van een Japanse tuin. Een vijver is uiteraard een groot waterelement, maar daar is op uiteenlopende manieren invulling aan te geven. Het is bijvoorbeeld ook mooi om een beekloopje te creëren met kabbelend water of een waterval te realiseren. Een fontein in een vijver is ook een goed voorbeeld van Japanse tuindecoratie.

Wandelpaden met stapstenen
In een Japanse tuin komt een wandelpad goed tot zijn recht. Ook in een kleine tuin kan je daarmee prima uit de voeten. Bijvoorbeeld door langs borders of langs de vijver een wandelpad met stapstenen aan te leggen. De stapstenen hoeven niet netjes op eenzelfde hoogte of afstand te liggen. Het is wel belangrijk dat je er praktisch gebruik van kan maken, maar je mag er gerust een kronkelend pad van maken. Om de tuin visueel aantrekkelijker te maken, is het ook mogelijk om zwerfkeien neer te leggen.

Japanse lantaarn
Een van de unieke Japanse tuindecoraties die zeker niet mag ontbreken, is een Japanse lantaarn. Deze zijn in allerlei afmetingen en vormen verkrijgbaar. Het is bijvoorbeeld een leuk idee om een Japanse lantaarn bij de vijver te plaatsen. Uiteraard maak je de Japanse tuin helemaal compleet met Japanse koi, maar andersoortige vissen zijn ook prima. Let bij de vissoort die je aanschaft wel op welk visvoer geschikt is.

Japanse esdoorn
De Japanse tuin is verder aan te kleden met beplanting en daarin is er allerlei variatie beschikbaar. Kies bijvoorbeeld een combinatie van groene beplanting in verschillende hoogten en maak daarbij ook ruimte voor een Japanse esdoorn. Deze boom voorziet in allerlei bladkleuren van rood tot geel en van oranje tot groen. Een Japanse esdoorn is zowel in een pot te zetten als in de tuin te planten en het liefst staat deze tuinplan in de halfschaduw. Het staat ook mooi om meerder Japanse esdoorns te combineren. De kleur verschilt daarin, maar de vorm van het blad eveneens.