Citytrip Karlsruhe, verassend leuk!

Citytrip Karlsruhe, verassend leuk!

maart 8, 2024 Uit Door Martijn

Ben je op zoek naar een leuke locatie voor een citytrip, vakantie of weekendje weg? Denk dan eens aan Karlsruhe. Dit is een van de verrassendste stedentrips van Duitsland. Het is een ideale fietsstad en dankzij de ligging ook een van de warmste en zonnigste steden van Duitsland. Het bruisende, historische Karlsruhe ligt in Baden-Württemberg, de regio van het Zwarte Woud. We geven je hier 10 tips om deze stad optimaal te beleven.

Met bourgondische invloeden uit het aangrenzende Frankrijk heeft de verborgen parel in het zuidwesten van Duitsland veel te bieden: historie, cultuur en prachtige natuur. Het is een waar winkelwalhalla en een paradijs voor mensen die houden van lekker eten, gezellige restaurants en een mediterrane sfeer. Vanuit Karlsruhe maak je de mooiste hikingtrips in het Zwarte Woud.

Vanuit Nederland ben je met trein of auto in 4 uur tijd in de stad: ideaal voor een weekendje weg. Of als tussenstop, op weg naar zuidelijke vakantiebestemmingen. Karlsruhe is de eerste Duitse UNESCO-stad voor mediakunst en brengt kunst en wetenschap op vele manieren samen.

10 tips voor een heerlijke stedentrip Karlsruhe

Met deze 10 toeristische tips beleef je een onvergetelijke stedentrip in Karlsruhe.

  1. Paleis Karlsruhe

Paleis Karlsruhe ligt in het hart van de stad: 32 straten en paden komen hier als zonnestralen op uit. Als je de 42 meter hoge kasteeltoren beklimt heb je een fantastisch uitzicht over de stad en het Zwarte Woud. In het paleis vind je het Badisches Landesmuseum, het grote cultuurhistorische museum in Baden-Württemberg. Het is een van de meest actieve musea van Duitsland met wereldwijd bekende collecties vanaf de prehistorie tot aan de 21e eeuw.

  1. Historische binnenstad

Karlsruhe is bijzonder omdat alle hoofdstraten uitkomen op het slot van Karlsruhe. Hierdoor heeft het centrum een waaiervorm en vind je de weg altijd terug. In de historische binnenstad vind je gezellige pleintjes, botanische tuinen en interessante barokke gebouwen. Het is helemaal voetgangersgebied. Gratis je auto parkeren kan in een P+R aan de rand van de stad.

  1. ZKM, Zentrum Kunst und Media

Het Zentrum Kunst und Media is de Duitse variant van het Franse Centre Pompidou. Het interactieve mediamuseum combineert mediakunst met onder andere schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Het nodigt je uit om actief deel te nemen: het aanraken van de kunstwerken is niet alleen toegestaan, maar wordt nadrukkelijk aangemoedigd.

  1. De Schlosslichtspiele, het Glow-festival van Karlsruhe

Elk jaar in augustus en september beleeft Karlsruhe het hoogtepunt van het jaar met de Schlosslichtspiele. Tijdens dit spektakel projecteren verschillende internationale kunstenaars indrukwekkende werken van licht, beeld en geluid op de 170 meter lange, barokke gevel van Paleis Karlsruhe. Een waar Glow-festival met gratis toegang.

  1. Botanische tuin

Direct naast het paleis ligt de Botanische Tuin die van de lente tot de herfst rijkelijk bloeit. Met exotische boomsoorten uit verschillende continenten is het een groene oase midden in de stad. Bijzonder zijn de drie historische kassen die er na de renovatie uitzien alsof ze net zijn gebouwd. Voor een drankje neem je plaats in de wintertuin van de voormalige markgraaf.

  1. Karlsruhe Zoo

De Zoölogische Stadstuin biedt een grote diversiteit aan diersoorten en is met 22 hectare de groene long van Karlsruhe. Olifanten, ijsberen, rode panda’s en neusbeertjes hebben hier een gezellig thuis. IJsberen verkennen het toendralandschap waar ze duiken, zwemmen en spelen. Zebra’s, giraffen en antilopen voelen zich thuis in de Afrikaanse savanne van de Zoo. Mis de voedershows niet, bijvoorbeeld met de zeeleeuwen en pinguïns of de levendige otters. Met ongeveer 2.000 dieren verspreid over 100 soorten biedt de Zoo een enorme verscheidenheid.

  1. Fietstochten door de natuur

Karlsruhe heeft veel bossen, parken, tuinen en natuurgebieden. Met de NaturCYCLE-tour fiets je door de stad en ervaar je optimaal de lokale flora en fauna. Alleen al in het stadsgebied verbindt de groene fietstocht drie bijzondere natuurgebieden: de Rijnvlakte, het Hardtwald en de Kinzig-Murg-Rinne. Voorbij de stadsgrenzen fiets je Kraichgau en het noordelijke Zwarte Woud in. De vlakke tocht bestaat uit tien etappes met een totale lengte van 48 kilometer en is barrièrevrij. Een prima tip voor het hele gezin.

  1. Wekelijkse markt op Gutenbergplatz

De talrijke wekelijkse markten van Karlsruhe zijn behoorlijk internationaal: Spaanse, Italiaanse of Aziatische specialiteiten zijn hier net zo gemakkelijk te vinden als typische Badense producten uit de regio. De oudste versmarkten vind je op de Gutenbergplatz: elke dinsdag, donderdag en zaterdag zijn er 40 handelaren die vis, Pfalz dumplings en koffie verkopen.

  1. Durlach en de Turmberg

Met ruim 30.000 inwoners is Durlach het grootste district van Karlsruhe en wordt vaak de moeder van Karlsruhe genoemd. Middeleeuwse flair kenmerkt de oude binnenstad van Durlach met zijn pittoreske marktplein, stadsmuur, kasteelplein en smalle straatjes. Kleine cafés en restaurants nodigen je uit om binnen te komen. Ook de Turmberg is een bezoek waard, want deze berg van Karlsruhe heeft talloze wandelpaden, een klimpark en het Turmberg-terras met spectaculair uitzicht over Karlsruhe en het Rijndal. Bij mooi weer kun je in het zuidwesten zelfs de toppen van de Vogezen zien.

  1. Heerlijke restaurants en hotels

Hou je van lekker eten en gezellige restaurants, dan zit je goed in Karlsruhe. De regionale keuken is een mengeling van de Duitse en Franse keuken met gerechten als Schweinefilet auf badische Art, Zwarte Woud forel en heerlijke asperges. Een ander leuk plekje is de Künstlerkneipe waar je naast heerlijke gerechten ook theater en muziek krijgt voorgeschoteld. Restaurant Erasmus van Andrea en Marcello Gallotti is het eerste biologische fine-dining restaurant van Duitsland met de culinaire focus op Italië.

In Karlsruhe vind je zeer betaalbare, comfortabele hotels in elke gewenste klasse, van moderne designhotels tot Schlosshotels en pittoreske B&B’s. Hoteltip: de SIST Hotelturm is een van de meest originele hotels in Duitsland. Je verblijft torenhoog boven het stadspark midden in het centrum. In de voormalige watertoren vind je rust, comfort en een onnavolgbare flair.

Informatie
www.karlsruhe-erleben.de
Toeristische informatie Karlsruhe
Tel.: +49 (0) 721- 602 997 -580
Touristinfo@karlsruhe-tourismus.de