Welke soorten tegels zijn er?

Welke soorten tegels zijn er?

december 23, 2020 Uit Door Martijn

Je hebt je droomhuis gevonden. Alles klopt. Eindelijk kun je het helemaal naar je zin maken. Dat betekent ook dat die lelijke tegels in keuken, badkamer en toilet eruit moeten. Maar het kan ook dat je al een tijdje in je huis woont en dat nu het moment gekomen is voor andere tegels. Misschien zijn de tegels beschadigd door intensief gebruik of ben je gewoon toe aan iets anders. Ga je dan zelf de oude tegels afbikken met het gevaar dat je het granieten aanrecht of het ligbad beschadigd? Of dat je uitschiet met de moker en per ongeluk een gat in de toiletpot slaat? Tegels zijn over het algemeen goed verlijmd. Al met al kan er nogal wat misgaan bij het tegels verwijderen. Gelukkig kun je ze ook laten weghalen door een goed sloopbedrijf. Die hebben vaker met het bijltje gehakt en weten precies welke tegel op welke manier verwijderd moet worden. Dan kun jij ondertussen lekker op zoek naar nieuwe tegels. En er zijn best wat tegels waar je uit kunt kiezen. Laat je inspireren!

Natuur of keramiek?
Om te beginnen zijn tegels van verschillende materialen gemaakt. De bekendste zijn natuurstenen en keramische tegels. Het ligt er helemaal aan wat uw smaak is en waar u de tegels gaat leggen of zetten. Ook qua prijs verschillen ze van elkaar. Als de oude tegels eenmaal zijn verwijderd en het tijd is om nieuwe tegels te kiezen wil je dat weloverwogen doen. Ze moeten immers weer jarenlang mee kunnen. Naast een andere uitstraling hebben de verschillende tegels ook verschillend onderhoud nodig.

Natuurstenen tegels
Het spreekt voor zich dat tegels van natuursteen een natuurlijk look hebben. Hardsteen, kalksteen, kwartsiet, graniet en marmer worden gedolven in groeves en op maat gesneden in fabrieken. Doordat het reliƫf van elke tegel anders is krijg je een speels effect en warme sfeer. Natuursteen is dan ook iets duurder dan machinaal gefabriceerde keramische tegels. Omdat de natuurtegels toch enigszins van elkaar verschillen is het verstandig om deze door een tegelzetter te laten aanbrengen voor het beste resultaat.

Keramische tegels
Door klei en aarde te bakken op een temperatuur van ruim 1.000 graden krijg je keramische tegels. Meestal worden er mineralen aan toegevoegd en krijgen de tegels een glazuurlaag om deze steviger, duurzamer en waterdicht te maken. De glazuurlaag kan uiteraard allerlei kleuren en motieven meekrijgen. De keramische tegel is praktisch, homogeen en decoratief. De bekendste zijn: terracotta, faience, grestegel en cementtegels.