Koken: Indonesische Soto ajam met Basmati rijst

Koken: Indonesische Soto ajam met Basmati rijst

juni 9, 2021 Uit Door Martijn

Bij de zomer denk je wellicht niet meteen aan soep, maar eigenlijk is het juist een ideaal gerecht met warm weer. Van een warme kop soep koelt je lichaam namelijk af! Deze frisse Indonesische maaltijdsoep met kip, limoen en smaakvolle Basmati rijst is perfect voor een zomermiddag of -avond. Eet smakelijk!

Ingrediƫnten

Voor 4-6 personen
250 g Tilda Coconut, Chilli & Lemongrass Steamed Basmati rijst
400 g kipfilet
300 g boontjes of kousenband
4 eieren
3 knoflooktenen
3 sjalotjes
2 soto boemboes
4 limoenbladeren
1 groene of rode peper
1 biologische limoen of citroen
1 citroengrasstengel
3 cm (geschilde) gember
1/2 tl salt flakes
2 l water
gefrituurde uitjes
verse koriander
zonnebloemolie

Bereidingswijze

1. Verwarm een scheut zonnebloemolie in een soeppan op middelhoog vuur. Snijd de sjalotjes in dunne ringen, hak de knoflook fijn en doe deze samen met de 2 soto boemboes in de pan. Bak een paar minuten, zodat alle smaken vrijkomen.

2. Snijd de kip in grove stukken en bak deze nog een paar minuten mee in de pan. Kook 2 liter water en doe dit in een maatbeker. Doe hier de limoenbladeren, geschilde gember, gekneusde citroengrasstengel en salt flakes bij. Laat dit een paar minuten intrekken en giet het dan in de soeppan. Roer even, zet het vuur iets lager en doe de deksel op de pan.

3. Haal de zijkanten van de boontjes of kousenband eraf en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer anderhalve centimeter. Voeg ze toe aan de soep en laat dit minimaal nog 20 minuten pruttelen. Gebruik 2 vorken om de kip een beetje uit elkaar te trekken. Als de soep klaar is, pak je een halve citroen of limoen en pers je deze helemaal uit. Roer de soep goed door, proef en voeg eventueel nog een snufje salt flakes toe.

4. Verwijder de zaadjes uit de peper. Snijd de peper in dunne ringetjes en serveer in een apart bakje op tafel.

5. Kook de eieren in een pan met water, doe de deksel erop en zet een timer op 7 minuten.

6. Knip de bovenkant van de Tilda rijst verpakking af en giet er 2 eetlepels van de warme soep bij. Roer even en serveer de rijst op een apart bord.

7. Pel de eieren en snijd ze doormidden. Schenk de soep in soepborden. Leg de gehalveerde eieren in de soep en schep hier naar smaak rijst, pepertjes en gefrituurde uitjes bij.

Tip
Serveer wat citroen- of limoenpartjes bij het gerecht voor een frisse touch. Ben je een koriander liefhebber? Pluk wat blaadjes en verdeel ze over je soep.

Fotocredits: Tilda

Liever geen vlees? Check dan deze plantaardige recepten op Plantaardig.org