Een zomer vol kunst in Maastricht

Een zomer vol kunst in Maastricht

juni 2, 2021 Uit Door Martijn

Maastricht is kunststad bij uitstek. Deze zomer zijn er weer veel exposities in de talrijke kunstgaleries in deze monumentale stad. Je vindt ze op www.maastrichtkunst.nl. Op deze site staat ook de Maastricht Art Map waarmee je eenvoudig je eigen kunstroute plant. De Maastricht Art Map ligt ook als flyer in elk hotel.

De galeries met hun brede collecties zijn gelegen in de mooiste straatjes van Maastricht. Door de kunstroute te wandelen ontdek je tal van historische plekjes en de mooiste kunstwerken. 

Een zomer vol exposities
Maastricht telt meer dan 30 galeries, ateliers en kunsthandels. Hieronder vind je een greep uit de lopende exposities deze zomer. Op www.maastrichtkunst.nl staan de openingstijden en links naar de websites van alle galeries.

PontArte Art Gallery
PontArte presenteert Art Carousel, een doorlopende wisseltentoonstelling waarin elke week een nieuwe kunstenaar te zien is. Deze speedexpositie is enorm inspirerend met kunstenaars als Ana Garcia, Alberto Romero, Dorine van der Ploeg, Anet Duncan, Joseph Maria Codina, Fiona Weedon, Carlos Puyol, Marc Prat, Severine Gagnieu, Jenny Owens, Oriol Texidor, Willibrord Nota, Teresa Pera, Mario Pasqualotto, Gabriele Fettolini, Greet Weitenberg, Alke Schmidt en Marta & Slava.

Artichoque Art Gallery
De kunstenaars Oene Zwietink en Hans van der Weijden staan centraal bij de tentoonstelling Artichoque Ontluikt. Beide kunstenaars komen met nieuwe collecties. Hans heeft een eigen unieke beeldtaal en creëert kijkkastjes en assemblages van bijzondere materialen. Oene schildert geabstraheerde landschappen in prachtige kleuren.

Galerie Vivi
In Galerie Vivi vind je deze zomer schilderijen van Marcel Willems en Peter Cox. Vivianne Schuijren exposeert haar nieuwe One-ish Collectie sculpturen. Een bijzondere expositie waarbij de kunstenaars elkaar in kleur en beeldtaal versterken.

Galerie Trudi van Schaik
Sieradenmaker en edelsmid Trudi van Schaik werkt in het Jekerkwartier dagelijks aan haar bijzondere collecties. Haar meesterschap vind je terug in expressieve, zeer verfijnde sieraden.

Kunstkwartier Maastricht
De tentoonstelling Naastenliefde met drie installaties van Alfons de Laat en 2 murals van de jonge Griekse kunstenaar Silvoke is een bijdrage aan een proces van vernieuwing – Working on Europe. Verbindende factor is ons leidende wereldbeeld. Een machtig telraam waardoor de historisch vanzelfsprekende naastenliefde in de buurt tot leegheid van het samenzijn dreigt te vervallen. Wij zoeken op basis van onze ervaringen naar nieuwe betekenis.

Galerie Famke Rousseau
Famke Rousseau is vooral bekend om haar zeer kleurrijke schilderijen waarin zij het figuratieve beeld abstraheert door er letterlijk een sluier van olieverf overheen te schilderen. In haar werk toont ze lef en is ze niet bang de regels van de hedendaagse kunst te overschrijden.

Zomer in Maastricht
Wil je tijdens de kunstwandeling even bijkomen van alle indrukken? Dan vind je altijd wel een terrasje langs de Maas, op het Vrijthof, de Markt, Onze Lieve Vrouweplein, Sphinxkwartier of in Wyck. En heb je daarna zin in wat natuur volg dan vanuit het stadspark de Jeker om in tien minuten tijd naar de wijngaarden in het schitterende Jekerdal te wandelen.

Informatie
De kunstroute door Maastricht plan je op www.maastrichtkunst.nl en kun je elke dag van het jaar wandelen. Hij is ook als flyer verkrijgbaar bij alle hotels in de stad. Op de website vind je ook de openingstijden en links naar de websites van de deelnemende kunstgaleries, ateliers, artshops en kunsthandels.