Binnen no-time een thuisbarista met deze koffietips

Binnen no-time een thuisbarista met deze koffietips

november 21, 2020 Uit Door Martijn

Voor veel mensen is het een zoektocht naar de beste manier om goede koffie te zetten. Om een handje te helpen geven de specialisten van Kaldi Koffie & Thee 6 tips om het meeste uit je kopje koffie te halen! Binnen no-time ben jij een volwaardig thuisbarista!

Tip 1: Kies voor koffiebonen
Hoe gemakkelijk voorgemalen koffie ook kan zijn, je kunt de smaak ervan niet vergelijken met versgemalen koffie. Wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan want, om met koffiebonen te kunnen werken moet je koffiemachine voorzien zijn van een ingebouwde koffiemolen.

Mocht je ooit op zoek zijn naar een nieuwe espressomachine, dan is een ingebouwde bonenmaler zeker een factor om rekening mee te houden. Uiteraard kun je ook kiezen voor een losse koffiebonenmaler. Laat je hierbij niet leiden door de prijs, want goed gemalen koffie door een koffiemolen is van een heel andere klasse dan de koffiegruis die ontstaat door de hakmolens voorzien van een mesje. Daarover lees je in dit artikel meer.

Tip 2: Maal alleen wat je nodig hebt
Een korte tijd nadat je de koffie hebt gemalen, beginnen de aroma’s en daarmee de smaak al te verdwijnen. Je wilt juist dat je koffie zijn smaak zo lang mogelijk behoudt. Kies er daarom voor om de koffiebonen pas te malen op het moment dat je de koffie gaat zetten. Met wat oefening leer je al snel hoeveel koffiebonen je moet malen per kopje koffie, of gebruik hiervoor een weegschaal.

Tip 3: Bewaar je koffie luchtdicht
Na openen van de verpakking van je koffie, komt er zuurstof bij de koffiebonen en dat heeft een negatief effect op de versheid en houdbaarheid van je koffie. Het is dus belangrijk om je koffiebonen koel en luchtdicht te bewaren. Koffie kun je het beste bewaren in een luchtdicht afgesloten, droge bus, in een koele kast (nee, niet in de koelkast). Hier is het donker en droog, perfect voor de versheid van de koffie dus. Je kunt de koffiebonen in de koffiezakken met ventiel ook een aantal maanden in de diepvries bewaren waardoor ze langer houdbaar blijven. Je kunt de bonen vervolgens zelfs bevroren malen!. De verpakking van Kaldi koffiebonen is voorzien van een ventiel en een hersluitbare zaksluiting. Versheid gegarandeerd! Meer weten over hoe je koffie het beste kunt bewaren? Lees dan hier verder.

Tip 4: Onthoud, water speelt een belangrijke rol bij koffie
Om de meeste smaak uit je koffie te halen, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met het water. Ons advies: gebruikt gefilterd water. Dat zorgt ervoor dat de chemische stoffen uit het water worden gehaald en beschermt de zuurgraad en smaken van de koffie. Veel koffiemachines zijn voorzien van een waterfilter.

Tip 5: Zoek de juiste methode die bij jou past
Er zijn veel verschillende methoden en manieren voor het zetten van koffie, denk bijvoorbeeld aan de soort machine die je gebruikt. Allerlei verschillende aspecten hebben een impact op de sterkte en de smaak van je koffie, zoals de dosering, de doorloopsnelheid, de maalgraad van de koffie, de koffiebonen, de toevoer van water, etc. Het is daarom belangrijk dat je kijkt welke manier van koffie zetten het beste bij jou past. Filterkoffie is mild en gebalanceerd, Franse perskoffie is krachtiger van smaak en espresso heeft een sterkere smaak. Dit zijn een paar soorten koffiezetmethodes, maar zo zijn er nog veel meer. Wanneer je de manier hebt gevonden die het beste voor jou werkt, merk je dat de koffie nog lekkerder van smaak is. Weten welke zetmethode bij jou past? Lees dan hier verder.

Tip 6: Zorg dat alles schoon is
De laatste tip, maar zeker niet minder belangrijk: Zorg ervoor dat je met schoon materiaal werkt. De olie in koffiebonen laat een plakkerig laagje achter, waardoor er residu in de machine of in het filter achterblijft. Na een tijdje kan dit in gaan branden en daarmee een bittere smaak afgeven aan je kopje koffie. Verwijder dus altijd alle oude koffieresten. Maak alle onderdelen na gebruik zorgvuldig schoon met daarvoor bestemde middelen en doorloop regelmatig de reinigingsprogramma’s. Een goed reinigingsmiddel is hierbij onontbeerlijk. Bereid je met jouw machine ook melkspecialiteiten, dan is dagelijkse reiniging absoluut noodzakelijk omdat bacterieën goed gedijen in melkresten. Een goed onderhouden machine is van groot belang voor een perfect eindresultaat.

Met deze tips kom je weer een stap dichterbij het worden van een ware koffiespecialist! Zo kom jij je dagen zeker door met de lekkerste kopjes koffie. Ben je op zoek naar verse koffiebonen, accessoires of apparatuur? Check dan www.kaldi.nl