Wat hebben we in IJsland te zoeken?

Wat hebben we in IJsland te zoeken?

augustus 29, 2019 Uit Door 50 Plus – Beleef.nl

Het is, ondanks zijn populariteit, voor veel mensen nog steeds de ultieme vakantiedroom: IJsland. In zomer en winter. Over wonderen…

Het is het land waar de natuur de boventoon voert en de mens daar ondergeschikt aan is. Ze mag er hoogstens van genieten. Dat doen inmiddels steeds meer bezoekers. Best een beetje tricky. Maar vooralsnog is de natuur er nog altijd aan zet.

Het meest dunbevolkte Europese land
Wat maakt IJsland tot zo’n geliefde bestemming, want je moet er best een goed gevulde portemonnee voor meenemen. Eerst even over de locatie dit bijzondere eiland. Het wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee in het noorden. Het is het meest dunbevolkte land van Europa. Rust is dus een aspect dat absoluut hier van toepassing is.

IJsland was eerst Noors, Deens en toen pas zelfstandig
De eerste vaste bewoner van het land was de Noor Ingólfur Arnarson, in 874. In alle jaren erna heeft het heel wat gedaantes gehad. Eerst was het Noors, toen met wat wisselingen Deens en pas in 1944 werd IJsland onafhankelijk. De bevolking die er woonachtig is stamt vooral af van de Noren en Ieren.

Liefhebbers menen dat het werkelijk het land is van de wonderen. Denk aan de geisers, het blauwe water, en de ongereptheid. Om maar wat te noemen. Dat spreekt tot de verbeelding en brengt ons als mensen terug naar waar het eigenlijk om gaat: een zijn met die natuur. Er nauwelijks invloed op hebben, maar het vooral bewust ervaren. Vanuit onze drukke westerse cultuur, moet die ervaring een verademing zijn. Mogelijk is dat de grootste aantrekkingskracht van een land als IJsland.

Je voelt wat er bedoeld wordt met natuurwonderen
Van de taal is voor ons niet veel te begrijpen, van de liefde voor de natuur des te meer. Je begrijpt het misschien niet, maar voelt wel wat er bedoeld wordt als er wordt geduid op de ongereptheid en natuurwonderen.

Zo kun je het hele jaar zwemmen in de Blue Lagoon. Ook als het winter is. Ja, het bestaat echt. Lichtblauw helder water met een heerlijke temperatuur. Het water is rijk aan mineralen en dat is ook nog eens supergezond voor je huid.

De geisers zijn een natuurlijk fenomeen. Kokende waterbronnen waarvan die met de naam Strokkur nog werkelijk actief is en elke vijf tot acht minuten water omhoog spuit. Allemaal te danken aan de vulkanische oorsprong van dit bijzondere eiland.

De natuur ervaren zoals deze bedoeld is
In de zomer is het volop genieten, in de winter des te meer. Het land doet haar naam eer aan. Denk aan sneeuwsafari’s, husky’s en sledehonden-tochten en wandelingen door een ijslandschap. Veel mensen kiezen voor een wandeltocht omdat je juist hier de natuur kan ervaren zoals deze bedoeld is. Zorg wel voor een juiste uitrusting en kies voor kleding en goed gevulde rugzakken van een behoorlijke kwaliteit. Met louter een Burkely– of Micmagbags rugzak die je naar je werk dagelijks gebruikt, kom je er niet.

Het Noorderlicht is een ander fenomeen waar veel mensen voor naar IJsland afreizen. Als je geluk hebt, zie je dit bijzondere natuurverschijnsel aan de hemel verschijnen. Maar vergeet ook de walvissen niet, zeehonden en ontelbare vogels.

Daarom bezoek je IJsland
Samengevat zijn er drie redenen om het land te bezoeken: voor de rust, de natuur en om de wonderen. Op dat laatste kun je niet boeken, slechts hopen.

Het bericht Wat hebben we in IJsland te zoeken? verscheen eerst op Beleef.nl.