Amsterdam niet meest veilige fietsstad, welke stad wel?

augustus 28, 2019 Uit Door 50 Plus – Beleef.nl

Fietsen is zo gewoon en uniek tegelijk. Nederlandse cijfers over fietsen liegen er niet om. We zijn echt een fietsland. Een aantal cijfers en conclusies over fietsen en fietsers. En dat zal je verbazen.

Menig fabrikant maakt gretig gebruik van de flinke aantallen door met zijn product een link te leggen met de fiets en fietser. De doelgroep is immers enorm. E-bikes worden bij de vleet aangeboden (Amslod, Stella). En gezien het Hollandse weer: kleding en tassen die een plens water kunnen weren (RAINS) en de fiets zelf kent enorm veel varianten.

Toch is Nederland niet bij alles koploper als het om de fiets gaat. Onderzoek met een opvallende uitslag: niet Amsterdam, maar Kopenhagen staat op nummer 1 als het gaat om de toegankelijkheid om er met de fiets rond te trappen.

Het onderzoek betrof infrastructuur, veiligheid en het gemak om er een fiets te huren. Amsterdam staat op 2 en Utrecht op 3. Het Deense Kopenhagen zou de eerste plek hebben gekregen vanwege vooral de veiligheid voor fietsers.

Ondanks deze uitslag blijft Nederland het grootste fietsland ter wereld. Met 37.000 kilometer fietspad. En in Amsterdam fietsen elke dag toch maar liefst 72000 fietsers rond, met name in de spits natuurlijk. Dat zou bijna het dubbele van het aantal auto’s zijn!

Hoeveel kilometer fiets jij per jaar?
Misschien fiets jij iedere dag naar werk of school, of ben je iemand die slechts in het weekend de tweewieler plakt. In ieder geval is het aantal kilometers dat wij als Nederlanders jaarlijks wegtrappen enorm. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat dat om 15 miljard kilometers! Ofwel 880 kilometer per persoon.

Een kwart van onze verplaatsingen doen we op de fiets. Gezond en goed voor lijf en leden, mag de conclusie wel zijn. We fietsen heel wat af en een groot deel van deze landgenoten doet dat door weer en wind. Bij zon en bij regen. Goed voorbereid met regenpak en waterdichte spulletjes zoals de rugzak en regenbroek.

Drukke fietspaden in Utrecht
De meeste fietsers treffen we in Utrecht. Bij Smakkelaarsveld, Vredenburg en het Jaarbeursplein vind je de drukste fietspaden. Het krioelt ook van de fietsers bij De Ruiterkade en Weesperzijde in Amsterdam. De Grote Markt in Groningen en de Van Diemerbroeckstraat in Nijmegen.

Hoe we dat zo weten? In 2015, 2016 en 2016 werd er een Nationale Fiets Telweek gehouden.  Met steun van de fietsersbond.

Inmiddels veel elektrische fietsen
Uit onderzoek van de brancheverenigingen BOVAG en RAI blijkt dat er 22,8 miljoen fietsers in Nederland zijn. Dat komt neer op 1,3 fiets per inwoner. Uniek in de wereld. Detail: 1,8 miljoen van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund.

Landen waar ook vele gefietst wordt zijn Denemarken, Japan en België. Steden waar je heel goed met de fiets doorheen kunt razen, noemen we hier ook.

Het bericht Amsterdam niet meest veilige fietsstad, welke stad wel? verscheen eerst op Beleef.nl.