Kunst: The Collection of the Originals

Kunst: The Collection of the Originals

juli 7, 2021 Uit Door Martijn

Kunstenares en beeldhouwer Vivianne Schuijren komt met The Collection of the Originals. De nieuwe serie is geïnspireerd op het stapelen van natuurstenen zoals in het Zenboeddhisme wordt gedaan. Een meditatieve handeling. Het stapelen en ordenen van je zijn: je denken, doen, voelen, intuïtie en ervaringen.

Vivianne: ‘In mijn vormtaal bestaat elke vorm uit hoekige en ronde vormen en het evenwichtig in elkaar overvloeien daarvan. Ik zoek naar de integratie van de tegenstellingen en het ontstijgen van de dualiteit om zo innerlijk evenwicht te creëren voor jezelf. Als het ware ontstijg je jezelf door stapeling van deze sculpturale stenen.

In de Collection of the Originals passen alle bouwelementen in elkaar. Met meerdere elementen kun je verschillende sculpturen creëren. De bouwelementen bestaan uit: altaarstuk, dragers, topvormen en ‘round kubes’. De round kube is een autonome sculptuur die letterlijk kan schommelen en in evenwicht eindigt. De round kube presenteer ik meestal als een paar, naast elkaar, in zwart en wit. Ook hier met tegenstellingen en evenwicht als thema.

Schijnbaar tegengestelde handelingen
De vormen die ik maak, bollen en cilinders, komen altijd voort uit een kubus. Dat is de basis. Deze is machinaal gemaakt. De uiteindelijk vorm wordt vervolgens volledig handmatig gehakt, geschuurd en eventueel gepolijst. Ook het maakproces  bestaat uit schijnbaar tegengestelde handelingen: machinaal en handmatig gaan vloeiend in elkaar over.

De vormen zijn uitgevoerd in steen, marmer of hardsteen en soms belegd met bladgoud. Er zijn ook  bronzen en verzilverde uitvoeringen. Momenteel onderzoek ik ook andere materialen om deze elementen, die steeds op elkaar passen, te maken.’

Informatie
The Collection of the Originals is te zien in Galerie Vivi aan de Hoogbrugstraat 36 in Maastricht. Ga voor meer informatie naar www.vivianneschuijren.nl. Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. In de galerie is momenteel ook werk te zien van de kunstenaars Marcel Willems en Peter Cox. Fotocredits: Jozef Schuijren – Schuijren Design.