Slow coffee, wat is dat?

Slow coffee, wat is dat?

juni 19, 2020 Uit Door Martijn

Er zijn vele verschillende bereidingswijzes voor het zetten van koffie. Wat is nou de beste zetmethode voor koffie? Uiteraard is dit smaakgebonden. En over smaak valt niet te twisten. Samengevat zou je 3 zetmethodes kunnen onderscheiden: Espressobonen, Fresh Brew en Instant. Op basis van jouw persoonlijke voorkeur en je favoriete koffiespecialiteit en heel veel proeven, bepaal je voor jezelf de lekkerste koffie en welke zetmethode daarmee het best bij jou past. Hieronder gaan we wat meer in op een huidige trend bij koffieliefhebbers: Slow Coffee.

Wat is Slow coffee?
De term zegt het al, het is een zettechniek die wat meer tijd nodig heeft dan bijvoorbeeld de espresso uit de espressomachine of koffie uit een halfautomaat. Het zetten van een kopje slow coffee, duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Door de langere doorlooptijd onttrekt deze techniek meer smaak en aroma’s aan de gemalen koffie.

Slow coffee is eigenlijk een ‘ouderwets’ bekend concept in een nieuw jasje. De opzet verschilt namelijk niet erg van het bekende filterkoffiezetapparaat, echter is het resultaat veel dimensionaler en wekt het daarmee de belangstelling van de echte koffieliefhebber. Binnen de slow coffee zetmethode zijn er verschillende brew methodes: Pour Over, Cold Drip en Immersion. Wat verder in dit artikel gaan we dieper in op deze zetmethodes.

Waarom kiezen voor slow coffee?
Naast de koffiebeleving voor de koffieliefhebber zorgt de slow coffee zetwijze voor een echte smaakervaring. Kleine aanpassingen in de zetmethode – zoals de snelheid van het opgieten, de temperatuur van het water, de druppeldoorlooptijd – hebben een grote impact op de smaak van de koffie. De controle over het eindresultaat – en daarmee de mogelijkheid om jouw unieke koffiereceptuur samen te stellen – maakt deze zetwijze favoriet bij vele koffieliefhebbers.

Waar moet je op letten?

  • Gebruik nooit kokend water: Hierdoor verbrandt de gemalen koffie en komen er teveel bittere en zuren tonen vrij. De ideale temperatuur van het water ligt tussen 90 en 95 graden Celcius, of rond de 80 graden Celcius voor een wat zachtere koffiesmaak.
  • Houd je filterhouder schoon: Met een beetje sop en warm water spoel je de filterhouder gemakkelijk schoon
  • Maak het filter nat: Spoel het filter voor, voordat je het gebruikt. Hiermee voorkom je een papiersmaak aan de koffie.
  • Juiste maling: De juiste maling voor Slow Brew Coffee is medium tot grof gemalen, afhankelijk van de slow brew techniek. Malen doe je kort van te voren om zoveel mogelijk aroma’s en daarmee smaak te behouden.
  • Koffie-waterverhouding: Deze verhouding is uiteraard van grote invloed op het eindresultaat. Deze verhouding verschilt per methode en receptuur.
  • Het Blooming proces: Nadat je de gemalen koffie in het natte filter hebt gedaan, giet je met een draaiende beweging een beetje heet (niet kokend) water op, tot alle koffie nat is. Dit zorgt ervoor dat de koffie ontgast. Zodra de koffie niet meer opwelt is het proces afgerond, dit duurt ongeveer 30 seconden.

Pour Over zetmethode – Pure koffiebeleving
Het natte filter wordt gevuld met gemalen koffie, waar heet (niet kokend) water overheen wordt gegoten. Door dat het water niet kookt, en met minder druk (en dus langzamer) doorloopt onttrekt het alle smaken en geuren aan de gemalen koffie.

Na het Blooming proces schenk je de rest van het water langzaam in een draaiende beweging over de koffie. Je kunt de koffiemaker zachtjes ronddraaien en heen en weer bewegen om te zorgen dat alle koffiedeeltjes goed doordrenkt zijn. De koffie loopt direct door in de kan. Het resultaat: een heerlijk, pure kop koffie.
Onder Pour Over zetmethoden worden alle hand brew zettechnieken verstaan waarbij je water langzaam over de gemalen koffie giet, terwijl de koffie doorloopt naar de kan. Zoals bij de Gina Smart en de Chemex.

Immersion Koffie – Vol & krachtig
Bij immersion (onderdompeling) blijft hetzelfde water gedurende lange tijd in contact met de koffie. Het extractievermogen van het water wordt geleidelijk minder, waardoor het water geleidelijk minder tonen opneemt. Het water en de koffie blijven gedurende het extractieproces in het filter. Omdat de koffie-extractie geleidelijk afneemt, is het uiteindelijke koffieresultaat dus wat milder en minder sterk van smaak dan bij bijv. Een Drip methode. Na het voltooien van de extractietijd, open je het klepje en stroomt de koffie door in de kan.
Onder Immersion zetmethoden worden verstaan de Gina Smart, french press, de siphon en de aeropress.

Cold Drip – heerlijk verkoelend
De cold drip methode wordt gebruikt als cold brew methode. Hiermee maak je dus koude koffie, ook wel Dutch Coffee genoemd. Omdat de gemalen koffie niet wordt verwarmd blijven alle aroma’s en smaken van de boon behouden. Hiervoor kies je een koffie met een niet al te donkere branding. Doordat het (ijs)water langzaam door het maalsel druppelt, extraheert het alle smaken en aroma’s wat resulteert in een ijskoffie met een volle body en krachtige smaak.
Onder Drip zetmethoden worden verstaan de Gina Smart, de Hario V60, Chemex, Kalita en de Beehive.

Dit blog is geschreven door onze partner Kaldi.nl