Monsoon Malabar koffie, een parel uit India

Monsoon Malabar koffie, een parel uit India

september 27, 2020 Uit Door Martijn

Koffieliefhebbers opgelet! Maak deze herfst kennis met de Monsoon Malabar: een wel heel bijzondere koffie uit India. De Monsoon Malabar dankt zijn naam aan de onderscheidende bewerkingsmethode die deze arabicakoffie heeft ondergaan, namelijk het ‘monsooning’ proces.

De oorsprong van deze bewerkingsmethode is te herleiden naar de 18e eeuw. In die tijd werden de bonen vanuit het zuiden van India middels houten zeilschepen vervoerd naar Europa. Tijdens deze reis werden de bonen blootgesteld aan luchtvochtigheid en tropische zeewinden: onder deze invloed kregen ze hun karakteristieke smaak. Om dit proces na te bootsen worden de bonen nu in goed geventileerde warenhuizen blootgesteld aan de tropische moessonregen en -wind aan de Malabar kust. Gedurende 3 tot 4 maanden ondergaan de bonen dit proces om deze typerende smaak te creëren.

Om het verhaal nóg bijzonderder te maken heeft deze koffie ook nog eens een beschermde status. Dat betekent dat alleen koffie uit de geografisch aangeduide kustgebieden Karnataka en Kerala deze naam mag krijgen.

De Monsoon Malabar is doorgaans niet gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland. Bij koffie- en theespeciaalzaak Simon Lévelt staat dit najaar echter alles in het teken van India en is deze unieke koffie als limited edition verkrijgbaar. Zo’n kans grijpen we natuurlijk graag met beide handen aan. Vind hier een winkel bij jou in de buurt of bestel deze speciale koffie online.

Biologisch verbouwd en handgeplukt
De Monsoon Malabar die nu in de schappen van Simon Lévelt ligt, is afkomstig uit Keezhantoor. Dit ongerepte en afgelegen paradijsje, ligt in de West Ghats, één van ’s werelds hotspots wanneer het om biodiversiteit gaat. Deze biodiversiteit geeft de koffie zijn unieke karakter. De koffie wordt biologisch verbouwd én handgeplukt door de vrouwen uit de omgeving. Zij werken met elkaar samen om gezamenlijk voordeel te halen uit de opbrengsten; met de eerlijke prijs die hen wordt betaald, worden 200 gezinnen ondersteund waardoor hun kinderen in staat zijn een goede educatie te krijgen.

Kruidige smaken
Het verhaal achter de koffie is zeker geen doorsnee koffieverhaal. Maar hoe zit het met de smaak van deze koffie? Ontdek de volle body, kruidigheid, notige én lichtzoete tonen van amandel, pure chocolade en nootmuskaat in deze aangename dark roast koffie.

Hieronder vind je een heerlijk Monsoon Malabar koffierecept van Simon Lévelt. Echt een aanrader om je aan op te warmen als je de herfstregen en -wind getrotseerd hebt!

Malabar Gingerbread

Ingrediënten voor 1 kop
• 30 ml Monsoon Malabar espresso
• 120 ml opgeschuimde (plantaardige) melk
• 10 ml Monin Gingerbread siroop
• Snufje kaneelpoeder
• Kaneelstokje

Bereiding

› Stoom de melk in een pitcher of met een melkschuimer
› Schenk 10 ml gingerbreadsiroop in het kopje
› Voeg daar een espresso van de Monsoon Malabar aan toe
› Voeg de opgeschuimde melk toe
› Maak het geheel af met een snufje kaneel en een kaneelstokje ter garnering

Probeer dit recept ook eens met één van de andere 23 wereldse koffies van Simon Lévelt en varieer met andere smaken Monin siroop of met andere soorten (plantaardige) melk.