Drink eens wat vaker een kop thee

Drink eens wat vaker een kop thee

januari 19, 2020 0 Door Martijn

Dat thee een gezond alternatief is voor suikerrijke frisdranken en vruchtensappen, wist je waarschijnlijk al lang. Maar naast dat deze drank goed is voor de slanke lijn, heeft het nog een aantal gezondheidsvoordelen. Chinese onderzoekers ontdekten dat mensen die regelmatig een kopje groene thee drinken, minder last krijgen van hartaandoeningen en beroertes.

Groot Chinees onderzoek
Wetenschappers van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen in Peking analyseerden de gegevens van 100.902 proefpersonen. De helft van de groep drinkt regelmatig thee (minimaal drie keer per week), terwijl de andere helft nauwelijks een kopje neemt. De medische gegevens van alle deelnemers werd 7,3 jaar opgevolgd. Geen van de deelnemers kenden voorafgaand aan het onderzoek een geschiedenis van hart- en vaatproblemen. Uit de resultaten bleek echter dat de groep theeleuten twintig procent minder risico liep op het krijgen van hartaandoeningen en beroertes. Gemiddeld genomen zou een 50-jarige, bij een regelmatige consumptie van de warme drank, 1,26 jaar langer leven dan iemand die niet regelmatig thee drinkt.

Thee op lange termijn
Omdat de onderzoekers wilden weten wat de voordelen op langere termijn zijn, besloten ze een tweede test te doen. Voor de nieuwe test werden 14.081 deelnemers -ruim acht jaar na de eerste studie- opnieuw onderzocht. Uit die studie van ruim vijf jaar bleek dat mensen die regelmatig thee bleven drinken 39 procent minder risico lopen op incidentele hartaandoeningen en beroertes. Ook lopen ze 56 procent minder kans op fatale hartaandoeningen en 29 procent minder kans om aan een hart- of vaataandoening te overlijden.

Verschil verklaren
Hoewel er in het onderzoek niet werd bijgehouden welke thee de deelnemers dronken, wordt vermoed dat de voordelen alleen gelden bij het drinken van groene thee. 92 van de proefpersonen gaf namelijk aan een voorkeur te hebben voor deze theesoort. De wetenschappers vermoeden bovendien dat het hoge gehalte aan polyfenolen in groene thee, zorgt voor betere bescherming tegen hart- en vaatziekten. De wetenschappers willen nu verder onderzoeken of de gezondheidsvoordelen kunnen worden vergroot wanneer de theeconsumptie toeneemt.

Bron: Theegek.nl