Hoe gezond zijn kunststof theezakjes?

Hoe gezond zijn kunststof theezakjes?

februari 10, 2020 0 Door Martijn

Al enkele jaren zijn er theezakjes van kunststof op de markt, vaak in piramidevorm. Uit een Canadees onderzoek blijkt nu dat uit zo’n zakje miljarden minuscule stukjes plastic kunnen vrijkomen wanneer het in kokend water wordt gelegd. Er komen zo’n 11,6 miljard microplastic partikels vrij en nog eens 3,1 miljard nanoplastic deeltjes.

Dat er zoveel plastic deeltjes in je thee komen, is aangetoond door Canadese wetenschappers. Ze doopten vier verschillende zakjes van nylon of petplastic in water van 95 graden Celsius. De hoeveelheden micro- en nanodeeltjes die ze vonden, waren veel groter dan tot nu toe in voedsel en water is aangetroffen.

De onderzoekers vergeleken de resultaten met tafelzout, dat ook relatief veel microplastics bevat: 0,005 microgram per gram zout. Maar de hoeveelheid in een kopje thee is dus duizenden keren groter.

De onderzoekers weten nog niet of de micro- en nanodeeltjes een effect hebben op onze gezondheid maar raden toch aan geen thee meer te drinken van plastic builtjes. Misschien voorlopig toch nog maar even kiezen voor losse thee…?

Bron: Nieuwsblad.be