RIVM telt: bijna 20.000 e liquids voor Nederlandse markt

december 3, 2019 0 Door Martijn

Mensen die in ons land een e-sigaret willen dampen hebben een enorme keuze aan verschillende smaakjes. Bijna 20.000 verschillende e liquids (vloeibare vullingen) zijn inmiddels door fabrikanten en importeurs voor de Nederlandse markt aangemeld. De meeste van deze 245 smaaksensaties zijn overigens zoet. Deze inventarisatie komt van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en publiceerde hierover in het wetenschappelijk magazine ‘Tobacco Control’.

Hoe te reguleren?
De reden dat het RIVM deze gegevens paraat wilde hebben (hoeveel e liquids zijn er inmiddels geregistreerd) is duidelijk: het instituut dat adviseert over de regulering van e-sigaretten moet weten waarover het adviseert. Daarom heeft het RIVM een onderzoek ingesteld waarbij het de informatie van producenten van e liquids over alle aangemelde producten in 2017 voor de Nederlandse markt heeft geanalyseerd. Dit onderzoek heeft een lijst opgeleverd van bijna 20.000 verschillende e liquids in meer dan 245 smaken. Nederland het eerste land waarin zo’n ruime inventarisatie is gedaan.

Fruitsmaak is populair
Uit het onderzoek kwam de smaakbeschrijving ‘fruit’ met meest voor (38 procent), gevolgd door ‘tabakssmaak’ (16 procent), ‘toetjes’ (10 procent) en als laatste ‘menthol’ (6 procent). Ze hebben hieruit geconcludeerd dat ongeveer 60% van de e liquids een zoete smaakbeleving heeft. De verschillende smaakjes zijn bedoeld om name jongeren te verleiden een e-sigaret te gaan gebruiken.