Gaat u een e-bike aanschaffen? Lees dan deze handige tips!

Gaat u een e-bike aanschaffen? Lees dan deze handige tips!

november 25, 2019 0 Door Martijn

De e-bike groeit al tijden sterk in populariteit bij zowel jong als oud. De e-bike brengt namelijk grote voordelen met zich mee die vrijheid en comfort bieden. De trapondersteuning waar een elektrische fiets van is voorzien, zorgt namelijk voor een constant duwtje in de rug. U krijgt daardoor constant hulp bij het trappen waardoor u langere afstanden kunt afleggen zonder vermoeid te raken. De elektrische fiets geeft ouderen dus de vrijheid om heerlijk te fietsen zonder beperkt te worden door een verminderde conditie. Alledaagse zaken zoals een boodschap doen op de fiets  wordt dankzij de elektrische fiets weer een stuk toegankelijker.

Het kiezen van een e-bike die volledig aansluit op uw wensen en behoeften kan best nog eens lastig zijn. Het aanbod is namelijk enorm. Om u een helpende hand te bieden hebben wij een aantal tips voor u uitgewerkt, die u helpen bij het kiezen van een e-bike die goed bij u en uw fietsgedrag past. 

Kies het model op basis van het gebruiksdoel

In de prille jaren van de elektrische fiets, was de keuze nog niet zo groot. Er waren slechts een aantal modellen verkrijgbaar die vaak ook niet een schoonheidsprijs verdienden. tegenwoordig is dit wel anders. Zo zijn er een heleboel modellen op de markt die zowel functioneel als fraai zijn voor het oog. Om het type e-bike te kiezen die goed bij u past, is het goed om na te gaan waar u de elektrische fiets voor wilt gaan gebruiken. Indien u recreatief wilt gaan fietsen en hierbij lange afstanden af gaat leggen kunt u het beste kiezen voor een e-bike die is voorzien van een accu met een hoge actieradius. Als u de e-bike gaat gebruiken om mobieler te worden in eigen gemeente, maar kampt met evenwichtsproblemen, is een elektrische driewieler een goede keuze. 

Wenst u de motor achter, voor of in het midden?

Naast het model is het ook goed om stil te staan bij de plaatsing van de motor in het frame. Zo zijn er voor- en achterwiel motoren, maar kan ook worden gekozen voor een e-bike met een middenmotor. Alle typen kennen zo hun voor- en nadelen, waardoor het voor iedereen persoonlijk is waar de voorkeur naar uitgaat. Over het algemeen kan er gesteld worden dat de motor in het voorwiel een beetje aanvoelt alsof men wordt voortgetrokken. Plaatsing van de motor in het achterwiel voelt alsof men constant een duwtje in de rug krijgt. De middenmotor bevindt zich tussen de trappers, wat de meest natuurlijke aandrijving geeft. Om na te gaan wat u prettig vindt fietsen, raden we aan om alle typen eens uit te testen. Door het maken van een proefrit kunt u namelijk het beste bepalen waar uw voorkeur naar uitgaat.

Naast het bepalen van het model en het bijbehorende frame en de plaatsing van de motor in de fiets is het goed om meerdere e-bikes met elkaar te vergelijken. Laat u dus goed informeren en maak meerdere proefritten. Zo bent u er zeker van dat u een e-bike aanschaft die goed bij u en uw behoeften op het gebied van fietsen past!