PetQR, de lichtgewicht dierenpenning met QR code

PetQR, de lichtgewicht dierenpenning met QR code

juni 4, 2020 0 Door Martijn

Pet QR heeft een lichtgewicht dierenpenning met QR-code ontwikkeld die ervoor zorgt dat vermiste huisdieren sneller thuis zijn. Met de camera van iedere smartphone kan de vinder de QR-code van de penning scannen om de gegevens van de hond of kat én die van de eigenaar te achterhalen. Wanneer de QR-code gescand wordt, ontvangt de eigenaar een sms. Ook kan de GPS-locatie gedeeld worden. Huisdieren worden hierdoor sneller herenigd met hun baasjes. Van iedere verkochte penning wordt een euro gedoneerd aan de Dierenbescherming.

QR-code versus chip
Jaarlijks raken meer dan 80.000 huisdieren in Nederland vermist. Voor huisdiereigenaren is dit een grote nachtmerrie. Medeoprichter van Pet QR, Rian Ouwendijk, maakte dit regelmatig mee met hun hond Rocky toen hij nog thuis woonde. “Wij hebben heel wat slapeloze nachten gehad om Rocky die telkens uit de tuin wist te ontsnappen. Gelukkig werd hij steeds gevonden maar omdat zijn chip uitgelezen moest worden, duurde het vaak langer dan nodig. De vinder moet met de gevonden hond of kat namelijk altijd langs een dierenarts of dierenasiel om de chip uit te laten lezen. Dit is tijdrovend en kan een drempel zijn voor mensen om in actie te komen. De stress en bezorgdheid die het mijn moeder iedere keer weer gaf als Rocky zoek was, daar wilde ik iets aan doen!” aldus Ouwendijk.

Hoe het idee ontstond
Het idee van een slimme penning, kreeg vorm tijdens een reis in Thailand die Ouwendijk met zijn zakenpartner Nick Mink maakte. Ouwendijk: “In Thailand wordt echt overal een QR-code voor gebruikt. Toen Nick en ik in een foodcourt gingen eten, zagen we bij de eettentjes overal lijstjes hangen met QR-codes om te bestellen en betalen. Toen ontstond het idee om onze hond Rocky een penning met een QR-code om te doen. Zo kan iedereen met een smartphone de code scannen en zijn gegevens aflezen, als hij weer ontsnapt. Mijn moeder was dolblij met het idee. Het geeft haar een gerust gevoel dat Rocky sneller thuis zal zijn, als hij weer zelf op pad gaat. Wij realiseerden ons dat wij met ons idee nog veel meer huisdiereigenaren kunnen helpen om sneller herenigd te worden met hun hond of kat als die vermist raakt. Zo is Pet QR ontstaan.”

Online profiel kat/hond
Huisdiereigenaren kunnen op https://petqr.nl een lichtgewicht penning bestellen. Na ontvangst van de penning kunnen baasjes het profiel van het dier online inrichten. Denk aan gegevens zoals de naam van het dier, het telefoonnummer van de eigenaar, de dierenarts, een noodnummer en medische gegevens. De penning kost 11.95 euro en is inclusief 1 jaar gratis cloud profiel van het huisdier. Een euro van iedere verkochte penning wordt gedoneerd aan de Dierenbescherming.