Vier het speciale 75-jarige bevrijdingsfeest op Jersey en Guernsey

Vier het speciale 75-jarige bevrijdingsfeest op Jersey en Guernsey

februari 18, 2020 0 Door Martijn

Jersey en Guernsey, de Britse Kanaaleilanden werden op 30 juni 1940 bezet door de Duitsers en zijn daarmee de enige stukjes bezet Brits grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vijf jaar later, op 9 mei 1945 werden ze bevrijd. Dat is nu 75 jaar geleden en dat wordt groots gevierd met Liberation Day 2020. Zowel op Jersey als Guernsey worden van april tot oktober tal van festiviteiten en activiteiten georganiseerd. Voor een mooi gevarieerd reisarrangement is het goed om je te laten adviseren door de Kanaaleilandenspecialist Sunair.

Tot de activiteiten behoren speciale rondleidingen, bevrijdingsfeesten en wandelingen met gids. De deuren van oorlogsbunkers en andere historische gebouwen gaan open en op Bevrijdingsdag 9 mei gaat natuurlijk de vlag uit. Voor meer informatie over een afwisselende reis vol bevrijdingshistorie neem je contact op met Sunair Vakanties, per e-mail: kanaaleilanden@sunair.nl of per telefoon: 0172-782040.

Radio Tower Jersey
Bezoek bijvoorbeeld eens de bekende Radio Tower op Jersey. Deze betonnen observatietoren is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitse bezettingsmacht als onderdeel van de Atlantikwall. Behalve strategisch ligt de toren prachtig gesitueerd op het zuidwestelijkste puntje van Jersey, op een klif. De zes verdiepingen tellende toren is gerestaureerd in Bauhausstijl en je kunt er tegenwoordig zelfs overnachten. Na een bijna eindeloze wenteltrap word je beloond met een spectaculaire lounge en een adembenemend uitzicht.

Meest versterkte gebied van Europa
De Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor de eilanders de meest ingrijpende gebeurtenis van de 20ste eeuw. Op 18 juni 1940 werden ouders voor de keuze gesteld om hun kinderen te laten evacueren. Ze kregen vier uur de tijd om een besluit te nemen dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor hun verdere leven. Tien dagen later beleefde Guernsey de eerste luchtaanval en op 30 juni begon de bezetting. Binnen de kortste keren waren er net zoveel Duitse soldaten als bewoners op het eiland. De Kanaaleilanden werden omgebouwd tot een van de meest versterkte gebieden van Europa.